In Nigeria wacht haar niet veel goeds: volgens de Nigeriaanse wetten kan ze tot 14 jaar celstraf worden veroordeeld wegens gelijkgeslachtelijke relaties. En in het gebied waar een sharia is ingevoerd kan ze ter dood worden gebracht.

LGBT Asylum Support is ontzet en woedend - en wie is dat niet bij dit nieuws? Happy's advocate, Judith Pieters, heeft vandaag contact gehad met de IND. Die vertelde dat het binnen de IND niet duidelijk was dat het om dezelfde persoon ging als de nu van brandwonden herstellende Happy. Dat geeft niet bepaald een positieve indruk van de administratie binnen de IND. In afwachting van de rechtszaak op 16 november tegen het uitzettingsbevel zou de IND Happy opnieuw willen horen. Wat dat precies gaat betekenen is op dit moment niet duidelijk.

UPDATE: Staatssecretaris wacht rustig af

Naar aanleiding van de 'zaak-Happy' stelde Kamerlid Kuiken vragen aan de staatssecretaris. Daarbij gaat het niet over de vraag of zij erkend wordt als vluchteling of niet - daar gáát de staatssecretaris tegenwoordig niet meer over - maar over de vraag of de ambtsinstructies correct zijn opgevolgd bij de toetsing van de seksuele gerichtheid. Staatssecretaris Broekers-Knol heeft geen idee of de aanval op Happy te maken had met haar seksuele gerichtheid en heeft geen signalen dat de ambtsinstructies worden genegeerd. Ze wacht een evaluatie van de beoordelingsprocedure door het WODC rustig af.